Konstnärer & platser

Detta är 2018 års konstnärer och konstverk. 2019 års #artstreethbg är i planeringsfasen. Har du en vägg eller yta som du vill tipsa om? Gör det här!


Namn: PichiAvo (Spanien)

Yta: Gasverksgatan 29

Pichi & Avo är två spanienbaserade konstnärer, kända för sin förmåga att skapa relationer mellan konst, skulptur, arkitektur, rymd och sociala sammanhang. Pichi & Avo har arbetat tillsammans, under namnet PichiAvo, sedan 2007. Detta för att komma ifrån det egocentriska tänket inom graffitivärlden, menar de. De är förenade för att tillsammans skapa gatukonstprecis så som de vill ha den.

Information om verket:

Poseidon
Duon började att måla klassisk graffiti, men har med åren tagit in inslag av den antika konsten. Denna resa vill de alltid få fram i sina verk. Därför börjar de alltid med att måla ren graffiti som bakgrund, för att avslutningsvis lägga på ett lager som inspirerats av den grekiska mytologin. Denna teknik och resa syns i alla deras senare verk – i såväl muralmålningar som skulpturer. Helsingborg har numera fått en egen vattengud som vakar över staden.

 

Kika på PichiAvos Instagram.


Foto: Casper Jarmo
Namn: Mantra (Frankrike)

Yta: Furutorpsgatan 26

Mantra, från Frankrike, är en självlärd gatukonstnär som har målat på gatorna sedan 2008. Han växte upp mellan bullret från staden och viskningarna från den omgivande landsbygden. I hans målningar och gatukonst hyllar han sina ”barndomshjältar” i form av djur (fjärilar, ugglor, spindlar, fåglar etc) i en realistisk och livlig stil. Mantra skapar magnifika väggmålningar med en kombinationen av utsökta färger och djupgående bakgrund, med avsikt att lämna sina fotavtryck i stadsområdena som upprepade mantran, vilket såklart då anspelar på hans artistnamn.

Information om verket:

Mélia’s Journey
Målningen som lokalt benämns som ”Katten” heter egentligen Mélia’s Journey. Mélia är den kända fotografen Martha Coopers (f.1940) katt som ligger på hennes bokhylla. Kultförklarade Martha Cooper blev känd genom att dokumentera hiphopens framväxt under 70 och 80-talen. Hon dokumenterade alla hiphopens element (breaking, graffiti, rap och dj:ing), men är framför allt uppmärksammad för de foton med graffiti som motiv. Fotot som Mantra har använt som grund för ArtStreetHBG, är taget i Marthas hem i New York, efter ett personligt möte mellan de båda. Mantra har under målandet av Mélia’s Journey främst använt sig av roller men till viss del även spray. Ni ser verket bäst från andra sidan Malmöleden.

Kika på Mantras Instagram.


Foto: Casper Jarmo
Namn: Christina ”Starfighter” Angelina (USA)
Yta: Södergatan 43

Christina Angelina, även känd som ”Starfighter”, är en Venice-baserad visuell konstnär, fotograf och gallerist. Angelina är internationellt känd för sin offentliga konst och storskaliga figurativa väggmålningar och hon var en artisterna i Google Art Projects ”Street Art Collection”. 2015 skrev Huffington Post att hennes samarbete med Fin DAC i São Paulo (konstverket ”Splash”) var ett av ”de mest inflytelserika gärningarna av gatukonst runt om i världen”. Hon är känd för sina detaljerade och realistiska väggmålningar som ofta skildrar kvinnliga figurer och utforskar dualiteten mellan styrka och sårbarhet och kraften i sambandet mellan dem. Christina målar till 99% med spray och gillar att använda transparanta färger.

Information om verket:

Portrait of Gisela Trapp
Porträttet av Gisela Trapp som numera blickar ut över Gustaf Adolfs Torg är en fri tolkning av flera fotografier av Gisela Trapp, men även inspirerad av delar utifrån de verk som Gisela själv har skapat. Christina målar alltid porträtt av kvinnor. Oftast av kvinnor i hennes direkta närhet. Men vid två tillfällen någonsin har hon valt att porträttera någon hon inte känner, varav en gång är här i Helsingborg. Christina fann inspiration till verkat efter att ha läst om Giselas liv och den donation som Gisela gjorde för exakt 100 år sedan, då hon skänkte sina ägor på Fredriksdal till Helsingborgs stad.

Kika på ”Starfighters” Instagram.

Foto: Calle Nordahl

Namn: Timothy Avery (Sverige)
Yta: GA Torgs Toalett

Att börja skriva och teckna i en tidig ålder gjorde det naturligt för Timothy att använda stadslandskapet som en duk för sin kreativitet. Han inspirerades av en kompis som lärde honom allt om graffiti med den kreativa processen med olika tekniker och stilar samt den mänskliga aspekten om respekt, normer och do´s and dont´s i graffitivärlden. I dag kombinerar han graffiti med mer traditionella konsttekniker som speglar de erfarenheter som graffiti har fört med sig genom åren.

Information om verket:

Growing
Growing är ett verk skapat av graffitikonstnären Timothy Avery, där starka färger och geometriska former speglar hans tolkning av Söder som område – ett historiskt område som präglats av dess arbetarbakgrund och som till stor del bidragit till det Helsingborg som vi ser idag. Inspirerad av områdets historia uppmanar hans Growing till nyfikenhet och en strävan att besökaren upptäcker detaljer som inte är uppenbara vid första ögonkastet.

Utöver dessa fyra inbjudna konstnärer deltar även:


Brohemia
(Helsingborg, Sverige) som gör fyra mindre stencilverk över söder.
Brohemia är ett lokalt konstnärskollektiv bestående av multikonstnärerna Therese och Casper Jarmo. Deras gatukonst skapas med hjälp av handskurna stenciler och har ofta en satirisk eller politisk underton. Inspiration för det grafiska uttrycket hämtas ur allt från 40-talets propagandaposters till nutida populärkultur.

Kika in på deras Facebook-sida.

&


Julia Rio
(Sverige) med två större och två mindre garnverk utspridda över söder.
Julia Rio är kreatör och mural/gatukonstnär med textil, mönster och måleri i fokus. Julia ”yarnbombar” våra gator med budskap, symboler och poesi, målar byggnader och gör installationer med garn och måleri.

Kika in på hennes Instagram.

Här kan du se konstnärerna som deltog 2017