Konstnärer & platser

Konstnärer & platser

Dessa är konstnärerna som deltar under #ArtStreetHbg 2018. Mellan den 20 och 27 juli kan du se och följa konstnärsduon PichiAvo från Spanien, Christina ”Starfighter” Angelina från USA, Mantra från Frankrike samt lokala Timothy Avery smycka olika fasader och platser på Söder i Helsingborg.


Namn: PichiAvo (Spanien)

Yta: Gasverksgatan 29

Pichi & Avo är två spanskbaserade konstnärer kända för sin förmåga att skapa relationer mellan konst, skulptur, arkitektur, rymd och sociala sammanhang. Pichi & Avo har arbetat tillsammans som ett, som PichiAvo, sedan 2007. Detta för att komma ifrån det egocentriska tänket inom graffittivärlden, menar de. De är förenade för att tillsammans skapa gatukonstprecis så som de vill ha den.

Kika på PichiAvos Instagram.

Namn: Mantra (Frankrike)
Yta: Furutorpsgatan 26

Mantra, från Frankrike, är en självlärd gatukonstnär som har målat på gatorna sedan 2008. Han växte upp mellan bullret från staden och viskningarna från den omgivande landsbygden. I hans målningar och gatukonst hyllar han sina ”barndomshjältar” i form av djur (fjärilar, ugglor, spindlar, fåglar etc) i en realistisk och livlig stil. Mantra skapar magnifika väggmålningar med en kombinationen av utsökta färger och djupgående bakgrund, med avsikt att lämna sina fotavtryck i stadsområdena som upprepade mantran, vilket såklart då anspelar på hans artistnamn.

Kika på Mantras Instagram.


Namn: Christina ”Starfighter” Angelina (USA)
Yta: Södergatan 43

Christina Angelina, även känd som “Starfighter”, är en Venice-baserad visuell konstnär, fotograf och gallerist. Angelina är internationellt känd för sin offentliga konst och storskaliga figurativa väggmålningar och hon var en artisterna i Google Art Projects ”Street Art Collection”. 2015 skrev Huffington Post att hennes samarbete med Fin DAC i São Paulo (konstverket “Splash”) var ett av “de mest inflytelserika gärningarna av gatukonst runt om i världen”. Hon är känd för sina detaljerade och realistiska väggmålningar som ofta skildrar kvinnliga figurer och utforskar dualiteten mellan styrka och sårbarhet och kraften i sambandet mellan dem.

Kika på “Starfighters” Instagram.


Namn: Timothy Avery (Sverige)
Yta: GA Torgs Toalett

Att börja skriva och teckna i en tidig ålder gjorde det naturligt för Timothy att använda stadslandskapet som en duk för sin kreativitet. Han inspirerades av en kompis som lärde honom allt om graffiti med den kreativa processen med olika tekniker och stilar samt den mänskliga aspekten om respekt, normer och do´s and dont´s i graffitivärlden. I dag kombinerar han graffiti med mer traditionella konsttekniker som speglar de erfarenheter som graffiti har fört med sig genom åren.

Utöver dessa fyra inbjudna konstnärer deltar även:


Brohemia
(Helsingborg, Sverige) som gör fyra mindre stencilverk över söder.
Brohemia är ett lokalt konstnärskollektiv bestående av multikonstnärerna Therese och Casper Jarmo. Deras gatukonst skapas med hjälp av handskurna stenciler och har ofta en satirisk eller politisk underton. Inspiration för det grafiska uttrycket hämtas ur allt från 40-talets propagandaposters till nutida populärkultur.

Kika in på deras Facebook-sida.

&


Julia Rio
(Sverige) med två större och två mindre garnverk utspridda över söder.
Julia Rio är kreatör och mural/gatukonstnär med textil, mönster och måleri i fokus. Julia ”yarnbombar” våra gator med budskap, symboler och poesi, målar byggnader och gör installationer med garn och måleri.

Kika in på hennes Instagram.

Här kan du se konstnärerna som deltog 2017